Nie możemy debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najpoprawniej. Najbardziej znanymi włoskimi daniami są makarony i pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dość uboga i musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, by stworzyć swoje przepisy kulinarne, skutkiem tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, jakie Włosi byli w stanie sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technologiach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Jakich produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają oddziaływanie na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są legendarne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w następstwie tego owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami kultowymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.